top of page

Uw kelder: wie durft 'm aan te pakken?

 

Waar denkt u als eerste aan bij het woord ‘kelder’? Een enge trap naar beneden, donker, koud, vochtig, steen, opslag...? Dutroux..? De kans dat een van deze woorden in uw hoofd opkomt, is vrij groot. De kans dat u denkt aan licht, ruimte of bloemen, is minder groot. En waarom eigenlijk? Een vaas met verse bloemen zetten we liever in de woonkamer dan in de kelder, dat is logisch. Maar de kelder beter en prettiger verlichten, of er nieuwe ruimte creëren (in plaats van ruimte te vullen), is helemaal niet zo’n gek idee. Toch bewaren we de kelder het liefst tot de laatste plek die we aanpakken bij het opruimen.

De Feng Shui-leer vertelt ons dat de kelder symbool staat voor ons onderbewuste. Wie regelmatig droomt over kelders, kan ervan uitgaan dat er zich boodschappen aandienen vanuit het onderbewuste. Voor dromen over water (het Chinese element dat vanuit Feng Shui met het onderbewuste geassocieerd wordt) geldt hetzelfde. Zelf droom ik regelmatig over onze kelder. In die ruimte stuit ik dan op een levensgroot, verlaten aquarium in de vorm van een hoge glazen stolp. In dat aquarium zwemmen mantra ray-achtige vissen. Dan breekt het glas, en een vloed van water en spartelende vissen golft naar buiten.

 

In het onderbewustzijn speelt van alles: onderdrukte gevoelens, frustraties, angsten... Wie de moed heeft om zijn kelder aan te pakken, kan zich als herboren voelen. Niet alleen omdat de kelder verandert in een toegankelijke, overzichtelijke en veilig aanvoelende ruimte, maar ook omdat je met jezelf aan de slag gaat. De kelder is een perfecte ruimte om zaken koel te bewaren. Een hete zomerdag kan hier uitzondering op vormen, maar het grootste deel van het jaar kan de ruimte dienen als verlengstuk van uw koelkast en keukenkasten.

​

​

Kelder als woonruimte

Wie besluit zijn kelder in te richten als souterrain, of woonruimte, zal ervaren dat het er onbehaaglijk koud aan kan voelen. Flink stoken kan een oplossing zijn, maar daarmee wordt het ook snel een ruimte die juist of erg koud, of juist erg warm aanvoelt. Een ander euvel van een kelder als woonruimte, is dat er in de meeste souterrains weinig daglicht binnenvalt. En valt er al daglicht binnen, dan is dat heel ander licht dan we op de begane grond ervaren, of op bijvoorbeeld op een zolder. De lichtinval beïnvloedt onze gemoedstoestand, onze stemmingen, energiehuishouding en concentratie. Dit is iets om bij stil te staan als we besluiten in een kelder te gaan wonen of werken.

​

Een kelder heeft ook een andere akoestiek dan woningen op de begane grond of hoger. Soms kan dit gunstig zijn, bijvoorbeeld als je de ruimte wil ombouwen tot een geluidsstudio. Het gebrek aan ramen kan echter ook benauwd aan voelen. In kelders kamp je ook eerder met vochtproblemen dan hoger gelegen ruimtes. Machines die vocht absorberen kunnen uitkomst bieden. Daarnaast kan flink stoken helpen om schimmelvorming aan de wanden voorkomen. Omdat de lichtinval ongunstig is, is het zaak de kelder goed te verlichten met kunstlicht. Om kosten te besparen, en met weinig lampen veel licht te creëren, kiest men vaak voor neonlicht, of tl-buizen. Je ziet dit veel in bedrijfsruimtes die zich onder de grond bevinden. Deze verlichting maakt de meeste kelders -die door het weinige daglicht al een wat ongezellige uitstraling hebben- nog ongezelliger. Tl-licht kan zelfs deprimerend werken, zo is uit onderzoek gebleken in onder andere  verzorgingstehuizen. Neem de tijd om de juiste verlichting te kiezen voor uw souterrain, die dient als woon- of werkruimte. 

​

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kelder als voorraadkast

Een kelder die u gebruikt als voorraadkast, of wijnkelder, heeft andere aandachtspunten.  Zo’n kelder kan heel prettig zijn, zolang u deze regelmatig bezoekt, en indeelt en onderhoudt met aandacht, zorg en discipline. Wanneer u producten in huis haalt waar u zich even geen raad mee weet, zal u geneigd zijn deze in de kelder (of in de schuur of op zolder) te plaatsen. Als u hiermee begint, groeien deze ruimtes in mum van tijd dicht. Iedere keer dat u deze ruimtes bezoekt, zal dit ergernis met zich mee brengen.

​

Voorkom ergernis door de planken goed in te delen naar functie en voorwerpen, en de plekken duidelijk te markeren, bijvoorbeeld door met kratjes of dozen te werken met lage randen die een vaste ruimte vormen voor bepaalde producten. Bijvoorbeeld: een vaste plek voor uw blikvoedin, een vaste plek voor uw aardappelen, een vaste plek of plank voor uw wijnen, et cetera. Wijkt u hiervan af, dan verstoort u de vaste structuur. Dit klinkt overdreven, maar kan een ware oorlog veroorzaken tussen partners die beide de voorraadkast bijvullen en gebruiken. "Zeur toch  niet zo", zegt de een: "Wat maakt het nu uit of ik de pasta links of rechts neerzet." Een goede leerschool voor deze persoon zou een horecabedrijf zijn, waar hij of zij een tijdje in mee zou kunnen draaien. In de horeca begrijpt iedereen dat een restaurant of bar alleen goed kan draaien als alle medewerkers feilloos weten waar alles te vinden is, en goed inruimen millimeterwerk is. Alleen dan kan er snel en efficient gewerkt worden, en kan het personeel goed functioneren en rust uitstralen. 

​

​

Terecht dus als uw partner u vriendelijk vraagt vaste plekken aan te houden voor voedsel, en die vaste plekken niet te gebruiken voor nieuwe producten die nog geen vaste plek hebben. Bent u niet consequent in het afbakenen van deze ruimte, dan ziet u steeds ruimte om voorwerpen tussen te schuiven, zoals verdwaalde kaarsen, vazen et cetera.

 

Impulsaankopen

Bekijk uw kelderruimte eens kritisch op impulsaankopen of etenswaren of dranken die u kado zijn gedaan. Er staan er waarschijnlijk meer dan u denkt. Maak de voorraadkast vrij van deze producten. Misschien denkt u ze ooit nog nog te gaan nuttigen, of wilt u geen voedsel weggooien. Dit laatste is een mooie intentie, maar als de houdbaarheidsdatum van producten fors overschreden is, zal u het niet meer met plezier nuttigen, en een ander waarschijnlijk ook niet. Vul uw voorraadkast met producten waar u blij van wordt, omdat u ze graag nuttigt. Uw keukenkasten met voedsel kunt u op dezelfde manier benaderen. Schuif producten niet naar achteren, en baken vaste plaatsen af voor de ruimte waar u uw voeding bewaart, bijvoorbeeld door gebruik van dozen met lage randen, de zogenaamde 'la-verdelers'.

​

Eng taakje

Stof de kelderruimte regelmatig af, veeg de vloer, en maak de trap schoon. Het kan zijn dat u deze taak liever overslaat, omdat u het een eng taakje vindt, vanwege de spinnen of ander ongedierte (of omdat u denkt: ik kom er toch niet zo vaak. Waarom zou ik?) Maakt u niet schoon, dan wordt het er steeds viezer, en voor u een steeds minder fijne plek om te komen. Vaak pakken mensen hun ingredienten uit de voorraadkast voordat ze beginnen met koken. Als u dit al rillend doet, kunt u zich voorstellen wat dat doet met het enthousiasme waarmee u het eten bereidt. 

​

Poreuze muren en goede verlichting

Als we een nieuwe woning betrekken, zijn we geneigd allereerst te investeren in de ruimtes waar we het meeste komen. De muren in die ruimtes worden netjes geschilderd of behangen, we zorgen voor degelijke en smaakvolle verlichting. Dat we ons met eenzelfde toewijding op de kelder storten, is zelden het geval. Of de ingeblikte erwten of het gereedschap nu in schemerlicht of een goed verlichte ruimte staan, maakt de meeste mensen in die laatste fase van inrichten niet meer zoveel uit. Hetzelfde geldt voor de verzorging van de muren. De kleuren en kwaliteit van de muur doen echter wel degelijk iets met uw gemoedstoestand, en als u toch dagelijks de deur van de kelder opentrekt, is het geen gek idee om deze ruimte ook mee te nemen bij het schilder-en stucwerk.

 

Uw huis in balans

Een andere reden om een kelder te schilderen, is om een huis energetisch in balans te brengen. Een kelder die steeds maar volslibt, kan zich volgens de Feng Shui-leer bevinden in een 'conflictgebied', en om die reden chaos uitlokken bij de bewoners. De Feng Shui-leer vertelt ons dat de kelder zich idealiter bevindt in de buurt van de voordeur (of aan de zijde van uw huis waar zich de voordeur bevindt). Bevindt de ruimte zich ver van de voordeur, bijvoorbeeld aan de achterzijde van de woning (of de zijde tegenover de voordeur), dan zou er sprake zijn van een conflict in de kelder. Aan die zijde ligt namelijk onder andere de plek die van nature vurige energie in zich draagt (wat het tegenovergestelde van water is, het element dat aan de kelder wordt toegeschreven). Water blust vuur, en daarmee wordt de levendige energie die bij dat huisgedeelte hoort, tenniet gedaan. Een vuur-waterconflict los je op door het materiaal 'hout' in de kelder meer te benadrukken, of meer tot uiting te laten komen*. Een andere manier is verftinten te gebruiken die ons aan hout of bomen doen denken (bijvoorbeeld de kleur donkergroen). Het kan ook zijn dat de kelder zich in een deel van de woning bevindt die een meer aardse energie in zich draagt. In dit geval lost u het conflict op door de kracht van metaal te versterken. U kunt bijvoorbeeld de kleur wit gebruiken om de ruimte een 'metalige' sfeer te geven. Ook gebruik van metaal, of een hele strakke afwerking kunnen de kelder weer prettig aan doen voelen.    

​

​

​

*NB Dit is een korte manier om uit te leggen hoe conflicten ontstaan, en hoe je ze kan oplossen. Ik realiseer me dat ik -met deze korte uitleg- zowel u als de theorie tekort doe. Doe kennis op vanuit verschillende bronnen en volg alleen die adviezen die u aanspreken. Uw eigen gevoel is uiteindelijk uw beste raadgever.

 

Meer lezen?

​

Naar: 'Uw zolder. Spiegel van uw verleden' >>

​

Naar: Overige artikelen >>

Wist u dat...

... er veel mensen in het rijke Westen zijn die hun kelderruimte inrichten als schuilkelder? Je weet nooit wat er kan gebeuren, is hun redenatie. En als er iets gebeurt, heb ik tenminste al voorzorgsmaatregelen getroffen. Gek idee, of wel verstandig?

​

Schuildkelders en hamsteren

Zo zijn er ook veel mensen die fanatiek 'hamsteren'. Niet omdat ze steeds voor aanbiedingen vallen, maar vanuit dezelfde gedachte als die van de schuilkelder: 'Je weet maar nooit'.

​

Onze voorouders

Dat wij mensen graag voorraden aanleggen, is gedrag dat stamt van onze voorouders. De voorraden hadden altijd een duidelijke functie (koude winters, het compenseren van slechte oogst, of ruilmiddelen in huis halen). In deze Westerse maatschappij is dit -in ieder geval in de steden- al lang niet meer aan de orde. Toch blijven we deze gewoontes voortzetten.  

​

​

​

​

Om over na te denken...

Een kelder die geen kelder mag zijn:

Mensen associeren kelderruimtes -en überhaupt alle opslagruimtes- vandaag de dag ook met ruimtes die je kunt vullen tot ze tot de nok volzitten. Want daar is die ruimte toch voor bedoeld? Een lege kelder voelt als een kelder die geen kelder mag zijn. Hoe vol of leeg een kelder idealiter zou moeten of mogen zijn voor u, is een vraag die u zichzelf eens in de zoveel tijd zou kunnen stellen.

  • Facebook Clean
  • LinkedIn Clean
  • Google+ Clean
bottom of page