top of page

Koptelefoon op de werkvloer, asociaal of prima?

  • De Ruimtespecialist
  • 5 nov 2017
  • 2 minuten om te lezen

Mensen die koptelefoons dragen in publieke ruimtes, zie je steeds meer. Er komen steeds betere koptelefoons op de markt en je hebt koptelefoons in alle prijsklassen. Voor sommige mensen is het dragen van een koptelefoon een 'fashion statement'. Anderen gebruiken de koptelefoon om een bepaalde houding aan te nemen of boodschap uit te stralen, bijvoorbeeld: "Kijk mij eens lekker genieten". Of, iets minder vriendelijk: "Val me niet lastig. Als ik kon kiezen, zou ik liever alleen zijn".

De aanleiding of reden om een koptelefoon te dragen, verschilt per persoon. Voor de omgeving is het niet altijd duidelijk wat iemand precies beweegt om met koptelefoon in het openbaar te verschijnen. Is het een medereiziger in de trein, dan haal je je schouders op en hoop je dat de volumeknop niet halverwege de reis omhoog gedraaid wordt. Is het echter je collega op je werk, naast je, of tegenover je, dan is het anders. Het kan zijn dat het je dan meer bezighoudt, bijvoorbeeld op momenten dat je je collega iets zou willen vragen. Kan en mag zo'n collega gestoord worden? En waar mag je hem/haar allemaal voor storen?

In principe zou je dit soort vragen over al je collega's stellen, ook de niet-koptelefoondragende. Een koptelefoon zou er echter op kunnen duiden dat iemand last heeft van zijn omgeving, en zich probeert af te sluiten. Voor zoiets wil je misschien respect hebben. Of misschien heb je juist weinig begrip voor collega's die zich onttrekken aan de drukte op de werkvloer. Hoe sta jij tegenover koptelefoongebruik bij jou op het werk, en hoeverre weet jij wat er in jouw koptelefoondragende collega omgaat?

Om over na te denken:

'Waarom draagt jouw collega eigenlijk een koptelefoon op de werkvloer?'

a. Hij/zij wil niet alles om zich heen horen. Voor een vraag mag je hem/haar uiteraard storen.

b. Hij/zij wil zo min mogelijk omgevingsgeluid horen. Je kan hem/haar dus ook beter niet storen.

c. Hij/zij luistert waarschijnlijk naar muziek o.i.d. en wil anderen hier niet mee tot last zijn. Hij/zij vindt het geen enkel probleem om gestoord te worden.

d. Geen idee eigenlijk.

Check

Test de juistheid van jouw antwoord op bovenstaande vraag. Benader je koptelefoondragende collega en vraag hem/haar hoe het zit.

Naar het artikel 'Waarom last van je collega's hebben, taboe is...' >>

Kies je antwoord en test de kloppendheid ervan bij je koptelefoondragende collega!

Ā 
Ā 
Ā 

Comments


Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
  • Facebook Clean
  • LinkedIn Clean
  • Google+ Clean
bottom of page