Hoe beleef jij je werkomgeving? Scan je ruimte om hierachter te komen!
- De Ruimtespecialist
- 5 mrt 2018
- 3 minuten om te lezen

Onderzoek naar de werkomgeving kan je op vele manieren doen. Een manier is aan de hand van een 'ruimtescan', een evaluatieinstrument met vragen waar je je omgeving mee in kaart brengt. De Ruimtespecialist heeft zo'n scan ontwikkeld, bedoeld voor werknemers en werkgevers die waarde hechten aan een gezonde werkomgeving. Interessant? Bekijk de scan en duik er met je team in!
Direct naar de scan? >>
De manier waarop we onze omgeving indelen en inrichten, heeft invloed op ons functioneren. Met name de manier waarop we de indeling en inrichting beleven lijkt impact te hebben op ons gedrag en onze prestaties. Hoe tevredener we zijn over onze werkomgeving, hoe hoger de productiviteit. Een onderzoek naar de tevredenheid over de werkomgeving binnen uw organisatie, kan interessante inzichten opleveren.
Waarom zou je je ruimte scannen, wat levert een scan op? Antwoorden op vragen uit een ruimtescan kunnen uitgangspunt vormen voor een teamoverleg of deel uit maken van een evaluatiegesprek. Inzicht in de kwaliteit van je ruimte kan aanleiding zijn tot het aanscherpen van uw visie en missie. Wat men voor zichzelf wenst, is immers vaak ook wat men hoopt uit te dragen of mee te geven aan anderen.
Sfeer, gezondheid, comfort & gastvrijheid
In de ruimtescan gaat aandacht gaat uit naar de onderwerpen 'sfeer', 'gezondheid', 'comfort' en 'gastvrijheid'. Deze onderwerpen zijn volgens de Ruimtespecialist essentieel als het gaat om ruimtebeleving. Wie een kijkje neemt, zal zien dat de onderwerpen onderverdeeld zijn in specifiekere punten, zoals 'openheid en gehorigheid op de werkvloer', 'het ervaren van geluid of geur', 'verlichting', 'bereikbaarheid & toegankelijkheid' en 'duurzaamheid'. Al deze punten zijn aspecten van de beleving van ruimte waar ieder van ons dagelijks mee in aanraking komt. Ieder item zet je aan het denken en vormt input om gesprekken over te voeren.
De meeste mensen ervaren de vier onderwerpen hierboven daadwerkelijk in de genoemde volgorde. Let maar op: Als je ergens binnenkomt, gaan je zintuigen direct aan het werk: hoe voelt het hier? Goed, dan wil je blijven, niet goed, dan wil je zo snel mogelijk weer gaan. Als je ergens vaker komt, of zelfs dagelijks bent - bijvoorbeeld omdat je er werkt- gaat gezondheid tellen. Hoe is het om langer in deze ruimte te zijn, wat doet dat je met gemoedstoestand en energie? Op de lange termijn gaat ook comfort tellen. Hoe veel moeite kost het werk je, wat heeft de werkgever voor je geregeld om het werk goed te kunnen doen (en goed te kunnen blijven doen?) De laatste categorie, en misschien wel de belangrijkste, is de gastvrijheid. Hoe welkom is men hier? Hoe open is de cultuur? En hier geldt: Waar gasten, bezoekers, of klanten zich prettig voelen, voelen werknemers zich over het algemeen ook prettig.
Hoe moet ik de uitkomsten van de scan interpreteren? De scan toont geen 'goede' of 'slechte' uitkomst van uw werkomgeving. De antwoorden kunnen u wel aan het denken zetten over de eisen die u stelt aan uw werkomgeving. Mocht u bijvoorbeeld veel vragen met 'gaat goed' beantwoorden, dan kan dat duiden op een werkomgeving die aan alle eisen voldoet. Het kan ook dat u niet zulke hoge eisen stelt aan uw werkomgeving. Beantwoordt u de meeste vragen juist met 'gaat-een-beetje' of 'lukt-niet' dan kan dat betekenen dat er werk aan de winkel is. Zijn deze items echter geen issue voor uw organisatie, dan wegen de punten weer minder zwaar. Items die voor uw organisatie wel belangrijk zijn, kunt u in ieder geval onder de loep nemen. Stel deze punten centraal en onderzoek waarom deze zo belangrijk voor u zijn.
Doe de scan en bespreek de antwoorden met collega's en leidinggevende. Veel plezier toegewenst!
Naar de scan >>
Comments