OMG, wat een bende!!!
- De Ruimtespecialist
- 1 nov 2017
- 3 minuten om te lezen

‘Je krijgt vijf minuten om je la te ruimen, of alles verdwijnt in de prullenbak.’ Dit zou een tekst kunnen zijn van een hoog geïrriteerde ouder tegen een kind, een overspannen leraar tegen een leerling, en misschien zelfs, als je echt een beetje pech hebt, je baas. Iemand werpt toevallig een blik op je werkplek, en slaat stijl achterover van verbazing en schrik. Waarom eigenlijk?
Sommige mensen kunnen prima werken een ruimte waar een bom lijkt te zijn ontploft. De koffie staat op het punt om omgestoten te worden en in een vloeiende beweging je toetsenbord in te stromen; het werkblad ligt bezaaid met snoertjes, bonnetjes en rondslingerende pennen, maar de laatste persoon die zich hieraan lijkt te storen, ben jij. Want waarom zou je? Na enig zoeken, weet je exact aan te wijzen waar wat ligt.
Onlangs verschenen er artikelen waarin gesteld werd dat enige chaos op creativiteit zou duiden (of dat teveel orde de creativiteit zou doden, of sterker nog: dat rommel uit zou nodigen tot briljante inzichten). Mensen met rommel zouden vaak erg intelligent zijn. Inderdaad zijn de grootste wetenschappers niet de Marie Kondo’s van vandaag. Maar andersom: de grootste sloddervossen op deze aardbol zijn ook niet altijd de Einsteins onder ons. Wat er ook gedacht wordt over rommel zal de meeste rommelkonten een zorg zijn. Ze zijn zoals ze zijn. Vervelend wordt het echter als de omgeving ze dwingt hun gedrag te veranderen. Want wat zegt de baas, schooljuf of ouder over de omgeving waarin werknemer, leerling en kind productief moeten zijn?
Orde in de tent
De meeste mensen hebben hetzelfde beeld van een ordelijke werkomgeving, namelijk: het moet opgeruimd en schoon zijn. Dat leidt tot de beste prestaties of het beste functioneren.* In een ordelijke ruimte gedragen mensen zich als het goed is ook ordelijk en is de productie hoger. Eens. Maar hoe krijg je dat voor elkaar? In ieder geval niet door tegen je omgeving te zeggen dat ze vijf minuten krijgen om hun rotzooi op te ruimen. Want al krijg je een chaotisch persoon of sloddervos zo ver, als je je omdraait, ligt de rommel er weer.
* Meer over een geordende omgeving?
Om antwoord te krijgen op de vraag 'Hoe zorg je dat mensen hun werkplek netjes houden', moeten we kijken naar de oorzaak.
Rommel zou inderdaad gerelateerd kunnen zijn aan creatieve processen en intelligentie bij mensen. Maar voor een deel komt het ook door de veelheid aan gedachten die door het hoofd dwarrelen. Vaak is een persoon die chaotisch gedrag vertoont onrustig, vermoeid, of niet helemaal in balans. Rommel kan voortkomen uit gebrek aan organisatietalent, of niet ontwikkeld organisatietalent. Voor al deze voorbeelden geldt: Een geordende omgeving is voorwaardelijk om goed te functioneren.
De wens om in balans te zijn, is universeel. Zelfs de meest creatieve en intelligente geesten zullen –al is het alleen maar om optimaal creatief en productief te kunnen zijn- op den duur orde in de chaos willen creëren. Opruimen zal dan niet het eerste zijn wat in hun hoofd opkomt, of wat ze nodig achten. Ze bevinden zich immers in een proces, en rommel is een bijkomstigheid. Maar mochten deze mensen door omstandigheden toch in een geordende omgeving terecht komen, dan zullen ze zich daar waarschijnlijk wel prettig in voelen en hier dankbaar voor zijn. Ze creëren het alleen niet zo snel voor zichzelf.
Wie is verantwoordelijk voor een aantrekkelijke en ordelijke werkomgeving? >>

Comments